Häiden vieraslahjat

Häiden vieraslahjat

Vieraslahjat jakavat mielipiteitä. Osa hääpareista ajattelee, että hääjuhlan tarjoilut ja ohjelma riittävät vieraille mainiosti kun taas osa on sitä mieltä, että vieraille on kiva antaa jokin pieni muistaminen mukaan. Tosiasia on kuitenkin se, että vierasmäärä vaikuttaa paljon yksittäisen vieraslahjan hintaan sekä myös aikaan, joka vieraslahjojen tekemiseen kuluu. Vieraslahjat ovat aina joko ajallinen tai rahallinen panostus, joten niiden tarpeellisuutta on hyvä pohtia. Listasimme alle valmiina ostettavia & DIY vieraslahjaideoita sekä myös vieraslahjoja, joita ei välttämättä kannata hankkia.

Viime vuosina on paljon nähty vieras- lahjoissa kukkien siemeniä ja  pieniä kukka-kimppuja. Vaikkakin kukat ovat kauniita, niiden toimivuus vieraslahjana on hieman kyseenalainen. Kukan siemenet vaativat taas pihan, johon kukat istuttaa, monellako vieraalla on oma piha? Vieraslahjan tulisi olla sellainen, mikä sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta, joten kukkakimppu tai siemenet eivät välttämättä ole vieraslahjana se paras vaihtoehto. 
 

Karkit on ehkä kaikkien aikojen suosituin vieraslahja ikinä. Nykyisin vieraskarkkien asemaa ajaa monissa häissä karkkibuffet. Vaikka juhlissa olisikin karkkibuffet, on hääparin lempikarkit silti aika kiva idea vieraslahjaksi. His/Her karkkipussit on vieraslahjaideana hauska, helppo toteuttaa ja edullinen vaihtoehto. Pakkaamalla sellofaaniin  hääparin lempikarkit saadaan aikaiseksi paitsi kivan näköiset, mutta myös persoonalliset vieraslahjat vieraille.

 DIY vieraslahjalla säästää todennäköisesti rahaa, mutta ei aikaa. Itse tehtyinä vieraslahjoina näkee erilaisia hilloja, hunajaa, teesekoituksia ja kynttilöitä. Vaikkakin itse tehdyt jutut on aina kivoja, on ne myös työläitä ja menevät hukkaan, mikäli ne jäävät pöytiin häiden jälkeen. DIY vieraslahjoissa on hyvä pohtia sitä, ottaisinko itse tämän häistä mukaan ja käyttäisinkö tätä kotona? Vaikka pienet purkit ja purnukat ovat söpöjä somisteina, vieraat eivät niitä välttämättä ota mukaansa saati käytä.

 
Vieraslahja, jolla on useampi käyttö- tarkoitus, on yleensä toimiva, sillä vaikka vieras ei ottaisi sitä mukaansa häiden jälkeen, on lahjalla hääjuhlassa jo itsessään käyttötarkoitus. Erilaiset nimikyltit ovat hyvä esimerkki tästä. Useimmissa häissä on merkityt paikat ja niitä varten on joko akryylinen, puinen tai paperinen paikkakortti. Paikkakortin voi teettää myös magneettisena, jolloin paikkakorttia voi hyödyntää magneettina kotona.
Valmiina ostettavista vieraslahjoista yksi edullisemmista ja käyttökelpoisimmista on ns skeleton key pullonavaajat. Vanha kauniisti muotoiltu avain on paitsi kaunis somiste pöydässä, mutta myös kätevä pullonavaaja. Pullonavaajia saa tilattua parin euron kappahintaan ja niihin voi halutessaan itse tulostaa hääteemaan sopivat tägit. 

DOS -Ideoita vieraslahjoiksi
-nimikoidut karkit ja konvehdit
-kauniit paikkakortit
-pullonavaajat
-kynät ja avaimenperät
-runot ja mietelauseet

DON'TS -Näitä kannattaa välttää
-kukat ja siemenet
-leivonnaiset ja muut helposti pilaantuvat ruokatuotteet
-isot vieraslahjat, jotka eivät mahdu käsilaukkuun/taskuun
-kahvipavut ja saunatuoksut + sellaiset lahjat, joiden käyttöön tarvitaan välineitä tai tiloja